Migracions lessepsianes

Les migracions lessepsianes fan referència al fenomen en el qual espècies marines es desplacen des del Mar Roig cap a la mar Mediterrània a través del canal de Suez. Aquest fenomen rep el seu nom en honor a Ferdinand de Lesseps, l'enginyer francès responsable de la construcció del canal de Suez.

 

Els peixos que entren a través del canal de Suez són peixos que poden nedar llargues distàncies. Tenen estadis larvaris molt llargs i que poden ser transportats per corrents o per vaixells. Aquest seguit de característiques que els fa més propensos a ser bons candidats a ocupar nous nínxols. Però també hi ha altres factors que els afavoreixen:

 

  • Tolerància al canvi d'entorn: Aquestes espècies poden ser generalistes o tenir una alta capacitat d'adaptació a diferents condicions ambientals. Això els permet ajustar-se a les variacions en salinitat, temperatura o altres factors del nou hàbitat.
  • Estratègies reproductives reeixides: Algunes espècies migrants poden tenir taxes de reproducció ràpides o estratègies reproductives que els permeten establir poblacions ràpidament en un nou ambient.
  • Absència de depredadors o competidors: En alguns casos, les espècies migrants poden no trobar depredadors naturals o competidors en el nou hàbitat, troben l'oportunitat de proliferar sense restriccions.
  • Voracitat alimentària: Algunes són espècies molt voraces i agressives, desplacen (o consumeixen) a les espècies autòctones, reduint dràsticament les seves poblacions.
  • Capacitat d'ocupar nínxols ecològics buits: Aquestes espècies invasores troben nínxols ecològics sense competència en el nou ambient, els permet expandir-se i ocupar espais que podrien estar disponibles a causa de l'absència d'espècies similars.